Fumigasyon Nedir?
Geçmişten günümüze fumigasyon işlemi hayvan ve besin yetiştirilen alanlarda, umumi ve tahıl depolarda, böcek ve haşere saldırılarının engellenmesinde, halk hastalıkları sırasında ortamın dezenfeksiyonunda, ilaç tesislerinde, gıda/işletme depolama tesislerinde birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
Seçilen fumiganta göre kullanım alanı ve amacı değişen fumigasyon yıllar geçtikçe, modern teknikler ile gelişmiştir. Hayvan ve besin yetiştirilen alanlarda, böceklerin ve haşerelerin dirençlerini kırmak, fazla kullanımını engellemek, can ve ürün kaybının önüne geçmek için yeni fumigantlar geliştirildi. Böylece gıda, hayvan vb. yetiştirilen birçok alanda doğru fumigant ile yapılan fumigasyon işlemi sayesinde kontaminasyon engellenerek, hayvan sağlığı ve üretim verimliliği sağlandı.
Fumigasyon Nedir?
Kümes dezenfeksiyonun erişilmesi zor alanların dezenfeksiyonu için önerdiğimiz fumigasyon; mikrobiyal kontaminasyonu önlemek için gaz halinde kimyasal bir madde (fumigant) vererek, belli bir süre gazı, kapalı ortamda tutar.
Dezenfeksiyon işleminden sonra, biyogüvenliğin tamamlanması için erişilmesi zor bölgelere yüksek difüzyon etkisi ile ulaşarak, havadaki partiküllerle homojen dağılımı ile etkinlik gösterir.
Fumigasyon Kullanımın Olumlu Yönleri Nedir?
Kümes dezenfeksiyonunda fumigasyon kullanımın olumlu yönleri aşağıdaki gibidir:
- Homojen dağılımı ile erişilmesi zor kısımlarda optimum etkinlik göstermesi
- Bakterisidal, fungisidal, virüsidal etkinlik sağlaması
- Diğer yöntemlere oranla uygulama kolaylığı sağlaması
- Kullanıcı gücünden tasarruf edilmesi
Fumigasyon Nasıl Kullanılır?
Fumigasyon kullanımı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Detrox, fumigasyonu kümes, ahır, ağıl, hayvan barınakları, kuluçkahane, entegreler, veterinerlik, gıda işletmeleri gibi binaların, yüzeylerinin erişilmesi zor bölgelerinin dezenfeksiyonu için önermektedir.
Fumigant kullanımından önce ortamın iyi bir temizlik ve dezenfeksiyon işleminden geçmesi çok önemlidir. Sonrasında iyi bir fumigant seçimi yapılmalıdır. Seçilen ürün kullanıma hazır olmalı ve homojen dağılımı ile erişilmesi zor kısımlarda optimum etkinlik göstermelidir.